U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Voordelen van gamebased storytelling

Lees hier meer over de mix van keiharde wetenschap, ervaring en plezier achter deze training!
Wat kan Perikelen voor jou betekenen?

Een beproefde methode voor teambuilding en persoonlijke groei!

Perikelen is gebaseerd op tabletop role-playing games, ofwel rpg's. Deze worden snel en steeds meer geaccepteerd als succesvolle trainingsmethode in de VS (van CEO's tot gedetineerden, van CIA-agenten tot scholieren) en het is tijd dat ze Nederland ook gaan veroveren. Waarom? De bewezen voordelen zijn overweldigend!

De belangrijkste bewezen voordelen zijn dat mensen die regelmatig aan rpg's doen hun sociale vaardigheden vergroten, beter samenwerken, creatiever zijn, een verhoogd probleemoplossend vermogen krijgen en meer plezier hebben in hun dagelijkse werkzaamheden. Psychologische onderzoeken laten verbluffende resultaten zien, zoals een Japans onderzoek met kinderen in het autismespectrum. Zij blijken tussen de 20 en 40% meer succes te hebben op deze punten ten aanzien van een controlegroep (Kohei Kato 2016). En dat is nog maar één voorbeeld!

 

Waarom Perikelen?

 • Perikelen heb ik speciaal ontwikkeld als training voor mensen die niet vertrouwd zijn met rpg's. Je stapt er gemakkelijk in en je boekt snel de eerste positieve resultaten.
 • Ken je de vaste fases van Tuckman nog over het vaste verloop van de ontwikkeling van je team? FormingStormingNorming en Performing? Door een rpg te doen creëer je dit proces in een versnelling.

Bouw samen met mij aan een groter repertoire om organisatorische en menselijke problemen te lijf te gaan. En dat terwijl je plezier hebt!

Hamvraag?

Hoe reageert jouw personage op bepaalde situaties? (En bijvoorbeeld ook: wie reageert? Is jouw personage dat of jij zelf? Wat denkt jouw personage?

 

Rollen?

De trainer beschrijft een situatie, de spelers vertellen hoe hun personage reageert. 


Regels?

Die zijn eenvoudig. Ze zijn bedoeld om structuur aan te brengen in de hele vertelling. Aan de hand van de regels bepaalt de trainer wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes die jouw personage maakt.


Doel?

Als er goed is samengewerkt, als er plezier is gemaakt en als er een verhaal is geschapen dat iedereen thuis wil navertellen is dat de winst. Als iemand 's nachts wakker ligt is dat dubbele winst en wellicht aanleiding voor vervolgactie!

 

Hoe dan?

Maximaal 8 deelnemers.
Ga je te buiten een spannend mysterie. Laat even de waan van alledag achter je.
Leer de ware aard kennen van jezelf, van je collega's en van humor. Vergroot je repertoire als leider.
Eenvoudig en getest spelsysteem. Verhaal met uitdagende opdrachten, situaties en personages.

Optie 1: Kennismaken (2 à 3 uur) Optie 2: één dagdeel Optie 3: twee dagdelen
 • Korte introductie
 • Het avontuur in! 
  Eén of twee hoofdstukken.
 • Evaluatie en level-ups na elk hoofdstuk.
 • Nazit
 • Korte introductie
 • Het avontuur in! 
  Eén of twee hoofdstukken.
 • Evaluatie en level-ups na elk hoofdstuk
 • Evaluatie en diepgang
 • Nazit
 • Korte introductie
 • Het avontuur in! 
  Eén of twee hoofdstukken.
 • Evaluatie en level-ups na elk hoofdstuk
 • Lunch-/wandelpauze
 • Eén of twee hoofdstukken
 • Evaluatie en diepgang
 • Nazit

 

Investering

In overleg, want afhankelijk van optie, locatie en aantal deelnemers. Voel je welkom om contact met Martijn op te nemen!  

 

Nog niet overtuigd?

Wetenschappelijke onderzoeken zoals Shared Fantasy (1983) van Gary Alan Fine, Rules of play van Eric Zimmerman en Katie Salen (2003) of The functions of role-playing games van Sarah Lynne Bowman (2010) tonen aan dat een rpg onder verbazingwekkend veel meer je creativiteit vergroot, je persoonlijke groei verdiept en je vaardigheden in het samenwerken verbetert. De website http://www2.rpgresearch.com/ is de grootste database op internet op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar rpg's. Lees daar meer over de verbluffende voordelen.

 

 


Voorbeeld: Helse kantoortaferelen

Ingrediënten: een dodelijke perforator, een splijtend dilemma, een boosmakend vooroordeel, een kamer vol wapentuig, een oneerlijke verdeelsleutel, dreigende voetstappen en een handvol mysterieuze aanwijzingen.

Maak kennis met (bijvoorbeeld) deze personages:

Zelf een personage verzinnen bij dit verhaal? Dat kan!
Bij dit specifieke verhaal passen personages als een hipster kantinebeheerder, de verveelde pre-pensionado, de blije-ei-reli-fanaat, de alien in menselijke vorm (onderzoeker, spion of veroveraar), het streetsmart-swag-type, de horrorclown in normaalmenselijke gedaante. Of beter nog: daag mij uit! 

 


De mogelijkheden zijn eindeloos:

 • Sword and sorcery
  (fantasy à la J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin of D&D)
 • Spider-Verse
  (heel tof voor mensen uit de .Com-sector)
 • Sci-fi
  (met elementen uit I RobotStar TrekStar Wars en Men In Black)
 • Nederlandse literatuur van Hebban olla vogala tot heden
  (Leef je in in Elegast, Henri Osewoud, Frans Laarmans, Tijl Uilenspiegel, Phileine, Olga, Loes, Frederick van Genua of je eigen favoriet.)
 • Jeugdliteratuur
  (Wat als Agatha Bulstronk, Lampje, Ronja, Generaal Sjasliek, Dummie de mummie, Stach en de telduivel met Geheim Agent Oma terecht komen in een mysterieus internationaal complot?)
 • Young Adult
  (Realistische personages met een twist)
 • Wereldliteratuur 
  (Wat als D'Artagnan, Katniss Everdeen, Faust, Morgana La Fay, Alice, Candide en Anna Karenina met James Bond verzeild raken in een spionage-drama?) 
 • Complete sandbox
 • een verrassende combinatie van het bovenstaande

Bepaal je eigen verhaal! Speel mee! 
Een ideale methode voor teambuilding, storytelling én zelfkennis!


Nota bene: Deze activiteit kan de aanleiding vormen voor extra teambuilding of voor dieper coachen op individuele basis. Indien gewenst help ik je graag op weg om in contact te komen met een ter zake kundige professional. 


Perikelen is een synthese van meer dan 25 jaar ervaring met en toepassen van tafelrollenspellen, games en verhalen bij leerlingen, studenten, vrienden, collega's en leiders. Het is een optelsom van als succesvol ervaren verhaalelementen en een belezenheid als literatuurwetenschapper, liefhebber van pulp tot wereldliteratuur en verhalende games. Daarbij komt mijn ervaring als leraar, ontwikkelaar en manager.

Sinds zijn vijftiende heb ik ervaring met het spelen van tafelrollenspellen, met name Marvel Superheroes RPG (FASERIP), D&D 3.5, D&D 5E (d20) en Over The Edge, maar ook talloze andere spellen. Als alleslezer vanuit mijn nog jongere jaren heeft hij het verhaal altijd centraal laten staan in mijn speelsessies.

Perikelen voldoet volledig aan het GALC-principe. 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?